Imenovani timovi za početak realizacije projekta „Revitalizacija Luke Brčko“

10.4.2019. Vlada Brčko distrikta BiH održala je danas 67. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o imenovanju članova Jedinice za implementaciju projekta „Luka Brčko“ i Prijedlog odluke o imenovanju članova Koordinacionog tijela za praćenje pripreme neophodnih dokumenata za implementaciju spomenutog projekta.

Image for news

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da bi ovo tijelo trebalo da ubrza pripremu cjelokupne dokumentacije kako bi se moglo krenuti s realizacijom.

„Imenovanje jedinice je ugovorna obaveza koju je Brčko preuzelo potpisivanjem ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, i nakon današnjeg imenovanja, ono će početi s radom odmah kako bi se napravili prvi koraci, a to je angažovanje konsultanata koji će pripremiti tendersku dokumentaciju da bi u narednih par mjeseci mogao biti raspisan javni poziv za odabir izvođača na svim potprojektima koji su predviđeni u okviru projekta Revitalizacije Luke“, pojasnio je Gudeljević. On je naveo da je riječ o četiri projekta koja su kandidovana ranije prilikom zahtjeva za dobijanje kredita i petom projektu u vezi s nabavkom dizalice. U nastavku 59. redovne sjednice članovi Vlade primili su k znanju Izvještaj o radu Inspektorata za period od oktobra do decembra mjeseca 2018. godine. V.d. glavnog inspektora Franjo Stjepanović dotakao se i tekućih pitanja koja su bila predmet interesovanja članova Vlade poput nelegalne sječe šuma ali i koncentracije pesticida u voću i povrću.

Stjepanović je istakao da se kontinuirano radi genetska analiza i da se ono voće i povrće koje ima povećanu koncentraciju pesticida uništava. Članovi Vlade su bili zainteresovani i za slučaj pojave bolesti u jednom stadu ovaca u Brčkom. „Utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava na sumnju je bila u februaru mjesecu i od kada Inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. Jučer je uzeto 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na Q-groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze. Postupak je u toku, stado je stavljeno u karantin i Inspekcija radi u skladu sa svojim nadležnostima“, dodao je Stjepanović i naglasio da u ovom trenutku ne postoji opasnost po stanovništvo jer su ovce izolovane na prostoru koji nije blizu naseljenog mjesta.

Nastavak sjednice Vlade bit će održan u petak 12. 4. 2019. godine.